SIK SORULAN SORULAR

Psikolog Kimdir?
İnsanların davranışlarının altında yatan nedenleri bulmaya yönelik, duyguları, bilişsel süreçleri, öğrenme davranışları, heyecanları, kaygıları, korkuları vs… hakkında araştırmalar yaparak, onların yaşamsal fonksiyonlarını sıkıntıya sokan sorunlarının teşhis ve tedavisi yönünde faaliyetlerde bulunan kişidir. Bunun için Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinin 4 yıllık psikoloji bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
Uzman Psikolog Kimdir?
Uzman psikolog, psikologların 4 yıllık lisans eğitimlerinden sonra ilgi duydukları ve çalışmak istedikleri alanda 2 yıllık yüksek lisans eğitimleri sonucu elde ettiği ünvandır. Örnek verecek olursak, klinik psikolog, gelişim psikoloğu, sosyal psikolog, adli psikolog, endüstri psikoloğu ve spor psikoloğu vb gibi.
Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

Psikolog eğitimini aldığı terapi yöntemini uygular, hastalara psikolojik yardım sunar, danışanın ruhsal durumunu değerlendirmek ve buna uygun müdahale geliştirmek için objektif ve subjektif psikolojik testler uygular. Psikolog ilaç tedavisi uygulamaz.

Psikiyatrist ise tıp eğitimi üzerine psikiyatri ihtisası yapmış doktordur. Psikiyatrisiler, ilaç tedavisi verebilir, ruhsal bozuklukları tıbbi açıdan değerlendirebilir ve eğer eğitimini almışsa psikoterapi yapabilirler.

Psikoterapi nedir?

Çok kısaca tanımlanacak olursa psikoterapi bir uzman eşliğinde konuşma yoluyla sorunları aşma sürecidir. Konuşma yoluyla bir diğerine yardım etmek aslında günlük hayatta insanların sıklıkla birbirlerine yaptığı bir şeydir. Psikoterapi ise daha farklı ve özel bir aktivitedir.

Danışan-terapist arasında güvene dayalı bir ilişkinin bulunduğu,
Açık ve kaliteli bir iletişimin kurulduğu,
Problemi açıklama ve çözüm yollarının psikolojik teorilere dayandığı,
Kişiyi bütünsel olarak geliştirmeye odaklanan,
Danışanın mevcut koşullarındaki ihtiyaçlarına uygun şekilde yardım etmek ve zarar vermemek konusunda özel olarak eğitim görmüş bir uzmandan alınan,
Belirli bir ücretlendirme ile profesyonel olarak, belirli bir düzenliliğe göre yürütülen bir süreçtir.

Terapiye ihtiyacım olduğunu nasıl anlayabilirim?

-Bir süredir sizi düşündüren, rahatsız eden, üzen, mutsuz eden veya sıkıntı yaratan tekrarlayan bir sorunuz varsa,

-Bulunduğunuz ortama uyum sağlamanızı zorlaştıran sorunlar yaşıyorsanız,

-Kendinizde değiştirmek istediğiniz şeyler mi var?

-Zihninizde sürekli tekrar eden üzerinde yoğunlaştığınız ve sizi yorgun bırakan konular varsa,

-Arkadaşlarınızla çok sık konuştuğunuz, sizi yorgun bırakan bir konu mu var?

-Kendinize kızıyor, beğenmiyor ve kendinizle çoğunlukla mücadele mi ediyorsunuz?

-Yaşamınızdaki sorumluluklar ağır geliyor, kendi kendinizle mücadele ediyormuş gibi hissediyorsanız,

-Yaşadığınız üzüntü verici deneyimler sonrasında gelişen acı, öfke, kaygı vb.. duygularıyla başa çıkmakta zorlanıyorsanız,

-Yaşamınızdaki büyük değişimler (boşanma, ayrılık, işten çıkarılma, kayıp…) sonrasında kendinize güveninizi kaybetmiş hissediyor; mutsuzluk, ilişki sorunları ile ilgili desteğe ihtiyaç duyuyorsanız,

-Duygularınızda ki iniş çıkışların sıklığı ve yoğunluğu yaşamınızı zorlaştırıyorsa,

-Romantik ilişki, evlilik yaşamı veya aile ilişkilerinde sorunlar yaşıyor ve bu problemlerle ilgili kısırdöngüden çıkmakta zorlanıyorsanız,

-Kendinizi güvensiz hissediyor, bu durumun yarattığı sıkıntı veya kaygılardan dolayı ilişkilerinizde sorun yaşıyorsanız,

-Uzun süredir mutsuz veya kaygılı mısınız?

-Yaptığınız şeylerden dolayı çoğunlukla suçluluk hissediyor ve mutsuz oluyorsanız,

Hayatınızda karşınıza çıkan baş edemediğiniz birçok problemi bu listeye ekleyebilirsiniz. Bu süreçlerde desteğe ihtiyaç duyuyorsanız terapiye başlamak için bir adım atabilirsiniz.

Psikologlar İnsanlara Nasıl Yardımcı Olur?

Psikologlar, eğitimini aldığı yaklaşımın ( Bütüncül Psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Oyun , Aile ve Çift Terapi, vb gibi) terapi yöntemiyle, danışanlarına psikoterapi süreciyle yardımcı olmaktadırlar. Ayrıca psikologlar, ruh sağlığı bozuklarının tanı almasında yardımcı olması amacıyla çeşitli psikolojik testler uygularlar.

 
Depresyon nedir?

Depresyon kişinin duygusal, zihinsel, bedensel ve davranışsal gibi bazı belirtilerin görüldüğü bir durumdur. Kişi, bunu yaptığın işten zevk almama ve ruh halinin devamlı çökük olması gibi belirtilerle anlayabilir. Genellikle daralma, sıkıntı ve huzursuzluk gibi belirtiler çokça görülür. Bu durum bazen kişini duygularının alındığını düşünmesine sebebiyet vermektedir.

Panik atak nedir ve belirtileri nelerdir?

Panik bozukluğu rahatsızlığının bir belirtisidir. Genel olarak bedensel belirtiler ile başlayan korku, rahatsızlık duygusu ve devamlı bir kaygı endişesi ile devam eden huzursuzluk halidir. Kişi devamlı olarak bir endişe ve kaygı içinde olup öleceğini, aklını yitireceğini, kötü bir şey olacağını, felç geçireceğini düşünmektedir.

En önemli belirtileri ise; çarpıntı, kalp atışlarını duyumsama, terleme, nefes alamama, göğüste daralma, bayılma hissi, ellerde kollarda ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, ateş basması, kendisine ve çevreye zarar verme korkusu gibi durumlardır.

 
Evlilik danışmanlığı sorunlara çözüm bulabilir mi?
Evlilik sorunları olan kişiler uzman psikolojik danışmanlarımız ile birebir görüşerek sorunlarına özel çözüm bulma yoluna girmektedir. Evlilik sürecinde çiftlerin anlaşamaması, huzursuz olma hissi, fikir ayrılıkları, dini ve siyasi görüş ayrılıkları, güven bunalımı, aldatma ve aldatılma gibi sorunların kişiye özel cevapları bulunarak, motivasyon verici ve yönlendirici destek sağlanıp, sorunlarının giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.